top of page
  • Writer's pictureSuvi Hanste

Hengaillen hyvä tulee – yhteisöllisyyden jäljillä Hamarissa

Päivitetty: 5. tammik.

Vanhan lähikaupan liukuovet avautuvat ja sulkeutuvat. Ihmisiä tulee ja menee. Katossa roikkuu rysä, ikkunoita koristaa vesiliikenteen viestiliput ja kahvilasalin reunalla on Hamarin purjehtijoiden kirjasto. Päätyseinän hyllykössä on vinot pinot värikkäitä lankakeriä ja ikkunan edustalla pienet kangaspuut. Pariskunta istahtaa vanhaan puusohvaan ja tilaa kahvia ja porkkanakakkua. Nuori äiti tekee kirppariostoksia ja lapset leikkivät vanhalla lankapuhelimella.

 

On tavallinen perjantai-iltapäivä Kahvilakirppis Hängassa, jonka paikallinen yrittäjä Susanna Mertsalmi perusti tyhjilleen jääneeseen liikekiinteistöön Hamariin keväällä 2021.

 

Merellisyys ja käsillä tekeminen ovat lähellä Susannan sydäntä, mikä näkyy myös Hängassa. Susanna on käynyt merikoulun Kotkassa ja nuorena matruusina seilannut Atlantin aalloilla. Myöhemmin hän kouluttautui myös tekstiilisuunnittelijaksi ja työskenteli pitkään neuleiden parissa. Monipuolinen kokemus eri aloilta, myös rakennusalalta, on ollut avuksi paikan perustamisessa. Kahvilakirppiksen arjessa kantavana voimana on Hängan oma työyhteisö, jonka jokainen jäsen tuo oman pienen erikoisuutensa paikan henkeen.

 

Tässä värikkäässä ja rönsyilevässä paikassa onkin jotain erikoislaatuista, lämminhenkistä ja kutsuvaa, jotain, mitä on äkkiseltään vaikea määritellä – ja juuri siitä haluan Susannan kanssa tämänkertaisessa PorvooPodissa keskustella. Mikä siis on Hängan salaisuus?


Avointen ovien kohtauspaikka

 

Hängasta on muutamassa vuodessa tullut paikallisten olohuone, jonne kauempaakin tullut kotiutuu ja tuntee olonsa tervetulleeksi. Kahvilakirppis on tietenkin kaupallista liiketoimintaa, mutta Hänga on muodostunut myös yhteisölliseksi tilaksi, jossa järjestetään asukkaiden omaehtoista toimintaa ja tapahtumia, kuten nukketeatteria, neulontaa ja askartelukursseja.


"Ihmiset tulevat tänne pysähtymään, hengähtämään ja viettämään aikaa."

Ihmiset ovat ottaneet tilan omakseen, ja näyttääkin, että kaikelle tälle on todella ollut tilausta, jo pelkästään viime vuosien pandemiarajoitustenkin vuoksi. Muutenkin vietämme arjessa suuren osan ajasta näyttöpäätteiden äärellä ja ylläpidämme myös sosiaalisia suhteita yhä enemmän virtuaalisesti. Aidot fyysiset kohtaamiset ihmisten kanssa ovat jotakin todella arvokasta ja kaivattua. Tuntuu, että tässä Susannan liikeidea on osunut naulan kantaan.

 

Alusta asti Hängan mottona on ollut, että tänne saa tulla vain hengailemaan. Ostopakkoa ei ole, ja ovet ovat auki kaikille.

 

Miksi hengailu on tärkeää?

 

PorvooPodin toimittaja Suvi Hanste ja yrittäjä Susanna Mertsalmi Kahvilakirppis Hängassa

Yhteisöllisyys on asia, johon ei voi pakottaa ja jota ei voi tuottaa – se on voima, joka ammentaa avoimuudesta ja vapaasta vuorovaikutuksesta. On vain luotava hyvät olosuhteet, tila, jossa ihmiset voivat olla ja kohdata toinen toisiaan, ja antaa asioiden tapahtua. Se on ikään kuin alusta yhteisöllisyydelle, kuin metsä, jossa sienirihmastot verkostoituvat ja josta sitten sopivalla säällä pulpahtelee niitä upeita sieniä esiin.

 

Ulkoa annetut normit ja tiukat säännöt eivät ole otollista maaperää yhteisöllisyydelle. Kun toiminta-alusta on kunnossa, se kyllä lähtee versomaan ja elämään omaa elämäänsä. Yhteisö itse kasvattaa sitä luovasti ja orgaanisesti, spontaanisti ja rönsyillen. Näyttää, että juuri näin Hängassa on tapahtunut.

 

"Odotan seuraavaa ihmistä, jolla on joku hyvä idea."

 

Tärkeässä roolissa on avoimuus ja luottamus siihen, että ihmisellä on luonnollinen taipumus toimia oikein ja luontainen kyky toimia hedelmällisessä vuorovaikutuksessa ympäristönsä ja toisten ihmisten kanssa. Jokaisella on omien vahvuuksiensa kautta mahdollisuus laittaa hyvä kiertoon.

 

Kirpputorillakin laitetaan hyvä kiertoon, ja myös se on eräs yhteisöllisyyden muoto. Laitamme itsellemme ylimääräiset tai tarpeettomat tavarat kiertoon. Annamme ja saamme. Huomaamme, että voimme auttaa toisiamme. Kun vain uskaltaa avata ovet, ties mitä hyvää sieltä seuraavaksi tuleekaan!

 


Terttu Schroderus-Gustafsson PorvooPodissa

Kuka?

  • Yrittäjä Susanna Mertsalmi

  • Syntynyt 1976

  • Kotoisin Padasjoelta, asuu Porvoossa

  • Perustanut Kahvilakirppis Hängan keväällä 2021 Porvoon Hamariin

  • Kahvilakirppis Hänga, Rinnetie 9, Porvoo. Avoinna joka päivä klo 10–18.

Jakson linkit:Comments


bottom of page