top of page
  • Writer's pictureSuvi Hanste

Meidän makuinen Porvoo – fine diningia ilman pönötystä

Päivitetty: 8. helmik.

Ravintola Vår

Missä täällä on naulakko? Ensimmäinen kysymys, joka tulee mieleen astuessani tuulikaapista sisään pieneen porvoolaiseen ravintolaan Papinkadulla. Valoisan ravintolasalin sisustus on puuta, vaaleita pintoja ja häivähdys betonia, koristeena lämminsävyisiä luonnonkasveja. Mutta naulakkoa ei missään.


Keittiössä soi letkeä rap-musiikki, ja paraikaa esivalmistellaan viikon ensimmäisen kattauksen ruokia. ”Onks jotain toiveita?”, kuuluu keittiöstä. ”Vähän chiliä ja kermaa, inkivääriä”, vastaa kokki. On tiistai, jolloin ravintola on suljettu, joten tällä kertaa narikan virkaa saa toimittaa tuolin selkänoja, kun istahdamme juttusille ravintoloitsija Niko Lehdon kanssa.

 

Miltä Porvoo maistuu?


Ravintola Vår tarjoaa oman näkemyksensä porvoolaisista mauista ja saa inspiraatiotaan paikallisesta luonnosta ja saaristosta, meren, metsien ja maatilojen raaka-aineista. Tänään nautimme porvoolaisen pienpaahtimon kahvia kotimaisista, käsin tehdyistä kahvikupeista. Fine dining -ravintolassa jokainen yksityiskohta tarkoin mietitty, mutta se ei suinkaan – ainakaan tässä tapauksessa – tarkoita valkoisia pöytäliinoja ja pönöttämistä tai sovinnaista hissimusiikkia. Mitä se sitten tarkoittaa, siitä olen tullut Nikon kanssa keskustelemaan. Miten Itä-Vantaan Korsossa nuoruutensa viettäneestä kirvesmiehestä tuli Michelin-tähdellä palkittu kokki?

Ravintoloitsija Niko Lehto

 

”Vår ammentaa perinteistä ja on tekijöidensä näköinen kuvastaen sitä, mistä tulemme”, kertoo Niko nostaen esiin omien isoäitiensä opit, mutta toisaalta myös nuoruusvuosien valmisruoat ja tavalliset arkikeittiön aarteet, kuten makaronilaatikon. Mennyttä on 90-luvun kalapuikot ja lähiönuorten hölmöilyt Korson kaduilla; tilalla fine dining -ravintola, jossa soi suomiräp. Ja jossa on kyllä tarjoiltu myös kalapuikoista inspiraationsa saaneita annoksia!

 

"Mitä on olla porvoolainen miltä täällä maistuu ja tuoksuu…"

Nikon työpöydällä tutuista ruokalajeista syntyy uusia luomuksia laadukkaiden ja lähituotettujen sesongin raaka-aineiden ja visuaalisen lähestymistavan ansiosta. Onnistuminen edellyttää kuitenkin yhteistyötä, ja Niko painottaa sekä keittiö- että salihenkilökunnan merkitystä kokonaisuudessa, jossa hyvän ja laadukkaan ruoan lisäksi etenkin asiakaspalvelulla on suuri rooli.

Terttu Schroderus-Gustafsson PorvooPodissa

"Mulla on ollut aina vähän outo tapa suunnitella ruokaa."

Vastuullista työkulttuuria

 

Palkittu 36-vuotias ravintolayrittäjä on saavuttanut menestyksen kovalla työllä ja pitkiä päiviä painaen, mutta korostaa yrittäjänä vastuullisuutta myös työkulttuurin osalta: "Meillä sunnuntai ja maanantai ovat aina vapaapäiviä." Pyrkimyksenä on edistää työkulttuuria, joka tukee työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista. "Haluamme olla vastuullinen työnantaja – niin itsellemme kuin muillekin, ja yritetään tehdä sellaiset työolot, jossa jaksaa." Samalla Vårissa halutaan tarjota sellainen työympäristö, jossa työntekijät, nuoret ravintola-alan lupaukset, saavat myös haasteita ja tilaisuuden kehittyä ja mennä eteenpäin.

"Jos on väsynyt ja voi huonosti, niin ei siinä kukaan pysty hyvin tekemään asioita."

Nikolla itsellään lupaava ura rakennusalalla tyssäsi siihen, että sisäinen palo vei eri suuntaan. Parikymppisen nuoren miehen oli pysähdyttävä ja kuunneltava sitä ääntä, joka kutsui uusille urille, vaikka päätös olikin vaikea. Oman itsensä kuunteleminen ja unelmiensa seuraaminen, vaikka se vaatisikin kovasti töitä, on palkitsevaa ja motivoivaa. Omana itsenään oleminen on avain myös Vår-ravintolan filosofiassa: "On tärkeää olla uskollinen itselleen, eikä yrittää keksiä, mikä muita miellyttää." Kun löytää oman kutsumuksensa, toteuttaa itseään ja antaa parastaan, se näkyy ulospäin ja myös palkitaan.

"On tärkeää olla uskollinen itselleen, eikä yrittää keksiä, mikä muita miellyttää."

Hiljattain Vuoden porvoolainen -palkinnon pokanneen ravintoloitsijan tarinan pääset kuulemaan PorvooPodin neljännessä jaksossa, jossa myös kuullaan, mitä uutta on luvassa porvoolaisen ravintolakulttuurin ja ruokamatkailun edistämiseksi. Mutta vielä on selvitettävä yksi kysymys: mitä takeille tapahtuu, kun täällä missään ei näy narikkaa? ”Salihenkilökunta huolehtii.” – Tietysti. Kaikki on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten alusta loppuun asti, eikä asiakkaan tarvitse moisia edes pohtia.

 

Kuuntele ja katsele podcast: Meidän makuinen Porvoo – Niko LehtoTerttu Schroderus-Gustafsson PorvooPodissa

Kuka?

  • Ravintoloitsija Niko Lehto

  • Syntynyt 1987

  • Kotoisin Itä-Vantaalta, asuu Porvoossa

  • Harrastaa skeittausta, lumilautailua, mikroautoilua ja valokuvausta

  • Ravintola Vår, Papinkatu 17, Porvoo. Avoinna ke–pe 17–23, la 14–23.

Jakson linkit:


Tämän jakson yhteistyökumppani on Kråkö Bryggeri:

Comments


bottom of page