top of page
  • Writer's pictureSuvi Hanste

Mene metsään ja löydä todellinen luontosi

Sanotaan, että keväällä luonto herää eloon. Pitkän pimeän talven jälkeen päivät pitenevät, purot ja pientareet kuhisevat elämää. On hyvä aika lähteä luontoon. Mutta mihin oikeastaan lähdemme, kun lähdemme luontoon?


Kaupungissa ja rakennetussa ympäristössä eläessämme ajattelemme usein, että luonto on ”tuolla ulkona” ja jotakin meistä itsestämme erillistä. Pidämme joitain asioita luonnollisina, joitain toisia keinotekoisina tai luonnottomina. Ja olemmehan itsekin osa luontoa. Luontoa on myös asvalttiviidakoissa ja kaupunkiluonnon betonierämaissa, ja elämää on myös kaukaisilla ulkoluodoilla keskellä hyytävintä talvimyrskyä.


Tämän tietää luonnon ja ihmisen suhdetta tutkinut porvoolainen dokumenttiohjaaja ja luontoelokuvaaja Petteri Saario. Hän on kokenut luonnossa kulkija ja luonnontuntija, joka on saapunut vierailulle PorvooPodin studiolle kuvausreissujensa välissä. Pitkän linjan toimittaja ja luontojärjestöissäkin toiminut elokuvantekijä on juuri oikea henkilö pohtimaan syväluotaavia kysymyksiä luonnosta.

"Kun vieraannumme luonnosta, vieraannumme myös luonnosta itsessämme."

Terveyttä luonnosta


Petterin kanssa keskustelemme siitä, miten luonto ylläpitää terveyttämme ja mitä haittoja seuraa siitä, että vieraannumme luonnosta. Pohdimme luonnon merkitystä ja luontosuhteen muuttumista, ja esimerkiksi sitä, millaisia kauaskantoisia vaikutuksia elinpiirimme supistumisella ja ulkona olemisen dramaattisella vähenemisellä on. ”Kun vieraannumme luonnosta, niin vieraannumme myös luonnosta itsessämme”, kuvailee Petteri. Jos luonnosta tulee meille vieras, se voi muuttua mielessämme pelottavaksi ja vaaralliseksi, mutta aivan syyttä suotta: ”Luonnossa on turvallista. Paljon turvallisempaa kuin olla menemättä luontoon!”


"Luonnossa on turvallista. Paljon turvallisempaa kuin olla menemättä luontoon!"

Luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu, ja vankkaa tutkimusnäyttöä on jo paljon: ”Jos työpaikan ikkunasta näkyy luontoa, työstä poissaolot vähenevät.” Pienikin, jopa virtuaalinen luontokokemus vaikuttaa myönteisesti elimistöömme. Luontoaltistus tuottaa hyvinvointia sekä keholle että mielelle aivan vauvasta vaariin. Porvoo on monenlaisten luontoelementtien solmukohdassa, jossa myös kaupunkiluonnolla on oma paikkansa. Onkin tärkeää pohtia, miten edesauttaa ja parantaa ihmisten mahdollisuuksia päästä luontoon.

 

Ei mitään tavallisia luontodokkareita


Petteri kertoo taustoistaan ja omasta luontosuhteestaan, sekä siitä miten on monien vaiheiden kautta päätynyt tekemään luontoaiheisia, myös kansainvälisesti menestyneitä dokumenttielokuvia ja -sarjoja, joissa ihminen ei ole vain ulkopuolinen luontoa ihaileva katsoja, vaan joissa nimenomaan tulee esiin oma suhteemme ja yhteytemme luontoon ja sen kokonaisuuteen. Petteri kuvailee omia luontokokemuksiaan ja sitä, kuinka paljon asioita voimme oppia ja saada luonnosta jo ihan pelkästään perusasioiden kautta ilman sen suurempia ponnisteluita.

 

Luontoelokuvaaja paljastaa, miten on mahdollista päästä lähelle eläimiä ja saada kameralla taltioitua todellisia helmiä, miten luonto auttaa päästämään irti suorittamisesta ja minkälaista luonnon viisautta voi ammentaa esimerkiksi alkuperäiskansojen maailmankuvasta: ”Mitä lähempänä luontoa ihminen elää, sitä selvemmin maailmankuva on syklinen.”


"Ihminenhän on osa luontoa. Ja se on tässä homman ydin."

Luonto ei suorita


Luontokokemukset ja luonnon kanssa yhteydessä eläminen auttavat ihmistä ymmärtämään itsensä osana luontoa ja sen syklejä. Luonnossa asiat ovat aina kokonaisuuksia. Kenties juuri tästä syystä luonnolla onkin voimakas eheyttävä vaikutus. Luonto ei anna meille esteettisesti kaunista kiiltokuvatarinaa, vaan saamme kokea myös vanhuutta ja kuolemaa, jotka ovat tärkeä ja arvokas osa kokonaisuutta ja luonnon kiertokulkua.


"Tarvitsemme ihmisiä, jotka välittävät meille kokemuksia oikeasta elämästä ja oikeista aidoista asioista, eikä vain jotain kiiltokuvia."

 

Luopumisen ja irti päästämisen teemat ovat Petterin elämässä ja työnteossakin keskeisiä teemoja. Luonto auttaa luopumaan kaikesta turhasta, kilpailemisesta ja suorittamisesta, sillä se antaa niin paljon, jos sille vain antaa mahdollisuuden. Luontoelokuvaaja tietää, että ”parhaiten näkee, kun on paikallaan”, eikä paikasta toiseen juokseminen kannata: ”Jos haluaa todella hienoja luontoelämyksiä, kannattaa olla suorittamatta. Mennä ja istua ja odottaa”. Luottaa, että jotain kyllä tapahtuu.

 

Suomen kielessä sanat luottaa, luonto ja luopuminen kuuluvat luoda-sanan monimuotoiseen johdossikermään, ja Petterin kanssa keskustellessa näiden sanojen väliset merkitysyhteydet alkavat avautua uudella tavalla. Kenties tosiaan on kyse siitä, että meidän tulisi taas oppia luottamaan luontoon. Luopumaan luonnottomasta ja luottamaan myös omaan luontoomme ja luontoon itsessämme.


Luonto tarjoaa meille suoraa kokemusta, ei välillistä tekemistä. Se ei vaadi sanoja, ei selityksiä, se vain on ja toimii luonnostaan juuri niin kuin pitääkin. Luonto luo vehreyttä ja luopuu lehdistään, se luo nahkansa yhä uudelleen ja uudelleen – kiirehtimättä ja suorittamatta. Ja aina tulee uusi kevät.


Kuuntele ja katsele podcast: Luonnostaan luonnossa – Petteri Saario


Kuka?

  • Dokumenttiohjaaja ja luontoelokuvaaja Petteri Saario

  • Syntynyt 1961 Lahdessa, asuu Porvoossa

  • DocArt-tuotantoyhtiön perustaja, tuottaja, ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja, käsikirjoittaja.

  • Tuottaa luonnosta ja ihmisluonnosta kertovia elokuvia ja ohjelmia.

  • Kirjoittanut kirjat Luonnon lumo (2018) ja Rakkauskirjeitä luonnolle (yhdessä Minna Jakosuon kanssa 2021).

  • Harrastaa mm. musiikkia ja thainyrkkeilyä. Perustanut vuonna 1985 Porvooseen thainyrkkeilyseuran (nyk. Porvoo Thaiboxing Club).

 

Jakson linkit:


Tämän jakson yhteistyökumppani on Kukka- ja Hautauspalvelu P. Borg & Co.

bottom of page