top of page
  • Writer's pictureSuvi Hanste

Mielen maisemissa Pellingin perukoilla

Päivitetty: 3. tammik.

Kapea ja mäkinen hiekkatie kiemurtelee metsien halki. Kaupungin pölyt ovat karisseet jo lossimatkan aikana, ja metsätaival johdattelee saariston tunnelmaan. Ei vastaantulijoita. Korkeita mäntyjä, sammalmättäitä, rinteitä ja ryteikköjä. Olemme kaukana kaikesta. Tie kapenee, mutta vihdoin metsän läpi alkaa siintää aavistus avautuvasta merestä.


Venerannassa Suur-Pellingissä

Tupsahdamme vanhaan pihapiiriin, joka henkii kodikasta saaristolaistunnelmaa.

Itäinen Suomenlahti aukeaa tyynenä ja hiljaisena. Horisontti hohtaa hopeanharmaana, meren ja taivaan rajaa ei erotu. Musta kissa kulkee äänettömästi pitkin venerantaan vievää pihatietä.


Syksyisen maiseman pysähtynyt tunnelma rävähtää eloon, kun punaisen yli 100-vuotiaan saaristolaismökin ovesta kurkistaa värikkään kampauksen kehystämät hymyilevät kasvot ja ilmoille kajahtaa iloinen tervehdys. Olemme saapuneet Galleria ArtMarinaan, Suur-Pellingin lounaiskärkeen.


Pihan poikki tervetulotoivotuksia hihkuva gallerian emäntä on kuvataiteilija Terttu Schroderus-Gustafsson.


Pohjoiskarjalaista vieraanvaraisuutta


Aiemmin ravintola-alalla ja merelläkin työskennellyt Terttu on vuodesta 2001 alkaen toiminut ammattitaiteilijana ja jo 20 vuoden ajan pitänyt omaa galleriaa kotinsa pihapiirissä Pellingissä.


Nurmeksesta lähtöisin olevan taiteilijan galleriassa käynti on elämys, sillä se sijaitsee elävässä ympäristössä, metsäisessä ja merellisessä miljöössä, ja kävijä pääsee myös keskustelemaan taiteilijan itsensä kanssa maalausten äärellä. Ja ovatpa vieraat joskus päässeet nauttimaan Tertun itse tekemää mehuakin.


Tällä kertaa keskustelemme Tertun kanssa siitä, miten heittäytyminen tuntemattomaan, vanhasta luopuminen ja irtipäästäminen ovat johdattaneet hänet oman taiteellisen ilmaisunsa äärelle, Pellinkiin ja maailmalle.

Galleria ArtMarinassa Tertun maalausten äärellä

”Kuka mitenkin kulkee sitä omaa polkuaan.”

Pohdimme yhdessä taiteen merkitystä ja kulttuurikokemusten tärkeyttä ihmiselle. Terttu kertoo myös omista työskentelytavoistaan, inspiraationlähteistään ja prosessista taideteosten takana. Keskustelemme taiteen tehtävästä sekä vuorovaikutuksesta osana taidekokemusta ja taiteilijan työtä. Juttelemme myös yrittäjyydestä, porvoolaisesta kulttuurielämästä ja taidekentästä.


“Elämää eikä kauravelliä”


Tertun tarinasta välittyy itsenäisyys, vapaus ja rohkeus – se miten tärkeää on löytää omat voimanlähteensä ja saada uskallus seurata omaa ääntään, tehdä omaa juttuaan ja ottaa elämä vastaan avoimesti, kaikkine puolineen. Myös Tertun taiteessa on läsnä elämän koko kirjo, kokonaisuus, johon sisältyy aina kolikon molemmat puolet, vaikka positiivisuus ja sisäisen rauhan löytäminen ovatkin linssit, joiden kautta Terttu maailmaa katsoo.

”Itku ja nauru käsi kädessä.”

Terttu arvostaa katsojan omakohtaista kokemusta, kuulee mielellään ihmisten kommentteja ja keskustelee teoksista. Se mitä mielessä tapahtuu, se kun taide herättää kysymyksiä ja laittaa näkemään asioita, on tärkeää – tunnelmat ja tunteet, intuitio ja meditatiivisuus ohjaavat taiteilijaa ja välittyvät katsojalle teoksista. Tilaa on myös hiljaisuudelle.Terttu Schroderus-Gustafsson PorvooPodissa

Kuka?

  • Kuvataiteilija Terttu Schroderus-Gustafsson (o.s. Tolvanen)

  • Syntynyt 1950 Nurmeksessa

  • Ammattitaiteilija vuodesta 2001

  • Koti Suur-Pellingissä, talvet Teneriffalla

  • Galleria ArtMarina, Eidiksentie 261, Suur-Pellinki (avoinna kesäaikaan la–su 12–16)

  • Verkkosivut: artmarinablog.wordpress.com


Comments


bottom of page