top of page
Writer's pictureSuvi Hanste

Vanhaa vaalien – aikamatkalla Aurumissa

”Täältä löytyi pöydän sisään piilotettu paperilappu, jossa oli päivämäärä, nimi ja osoite.” Yli sata vuotta vanhassa, apilanmuotoisessa työpöydässä on istumapaikoilla puolikuun muotoiset, eri kokoiset messinkiset suojalevyt: suurin on mestarin, keskikokoinen kisällin ja kaksi pienintä oppipoikien paikkoja.


Korkeassa takassa räiskyy tuli. Joka puolella on mitä erilaisimpia työkaluja ja välineitä, joiden käyttötarkoituksia voi vain arvailla. Puisen seinäkaapin ovessa on vanha peili, joka on varmasti ollut siinä hyvin kauan ja nähnyt paljon.


Näyttää, että tässä huoneessa moni esine on ollut niillä sijoillaan aikojen alusta asti. Niin kuulemma onkin: ”Löysin yli 50 vuotta vanhan valokuvan, ja siinä nämä tavarat olivat täsmälleen samoilla paikoilla”, kertoo kultaseppä Valtteri Honkapää osoittaen työpöydällä ja ikkunalaudalla nököttäviä pikku tarvikkeita.


Tuntuu kuin astuisi ajassa sata vuotta taaksepäin. Ja oikeastaan astutaankin, sillä tämä kultasepänverstas on rakennettu 1926–1927 eli se on ollut toiminnassa pian 100 vuotta. Siltä se todella myös näyttää! Tämä ainutlaatuinen historiallinen miljöö sijaitsee Porvoon Välikadulla kultasepänliike Aurumin yhteydessä. Rakennuksessa on toiminut kultasepänliike vuodesta 1911 lähtien, ja kyseessä on tiettävästi pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa toiminut kultasepänliike, alun perin August Almin liike.


"Sata vuotta vanhalla vasaralla voi lyödä ihan yhtä hyvin kuin uudella."

Axel Roseniuksen suunnittelema kultasepänverstas on edelleen toiminnassa samassa käyttötarkoituksessa, ja käytössä on monia alkuperäiseen varustukseen kuuluneita työvälineitä ja tarvikkeita. Myös julkisivun puolella sijaitseva Max Frelanderin suunnittelema myymälä on säilynyt alkuperäisessä asussaan kihlajaisnurkkauksineen päivineen.

 

Viestejä menneisyydestä


Huoltaessaan vanhaa kultasepän työpöytää Valtteri sai käsiinsä viestin menneiltä sukupolvilta: ikkunan viereisellä mestarin paikalla olevan suojalevyn alta paljastui 1940-luvun alkuvuosille päivätty paperilappu, johon oli kirjoitettu nimi Rolf Brunberg sekä osoite.


Tuolloin kultaseppämestarin alaisuudessa toiminut nuori mies, vuosiluvusta päätellen vasta 16-vuotias, on ehkäpä halunnut jättää puumerkkinsä jälkipolville ja sujauttanut lapun hyvään talteen pöydän sisään – kenties tuntenut olevansa osa historiaa, yksi lenkki mestarien, kisällien ja oppipoikien ketjussa. Hän työskenteli kultasepänliikkeessä vuoteen 1987 saakka, jolloin jäi 60-vuotiaana eläkkeelle.


Tämä vuosikymmenten jälkeen löytynyt pieni lappunen on kuin muistutus siitä, miten ihmisellä on taipumus kokea suurta merkityksellisyyden tunnetta, kun hän tuntee kuuluvansa johonkin ja kokee olevansa osa jotakin suurempaa.


Nyt, 80 vuotta myöhemmin, saman pöydän ääressä työskentelevä voi todella tuntea olevansa osa historiaa, mestari–kisälli-jatkumoa ja sukupolvelta toiselle siirtyvää käsityötaitoa. Valtterin verstaalla kuka tahansa voi päästä näiden samojen kokemusten äärelle, sillä tässä ”elävässä museossa” järjestetään myös kursseja.



Merkitysten äärelle käsillä tehden

 

Valtterin ja hänen kollegansa Ester Nurmisen pitämät kansalaisopiston hopeatyökurssit ovat yksi tapa päästä kosketuksiin käsityöläisyyden ja perinteisten kädentaitojen kanssa ja saada oikea, omakohtainen kokemus siitä miten jokin esine syntyy – tässä tapauksessa vieläpä kaunis koru!


Konkreettinen käsillä tekeminen on jotain, mitä nykyihminen tuntuu kipeästi kaipaavan. Kurssilla oppii todella ymmärtämään sen, miten suuri työ on valmistaa kestävä, kaunis ja toimiva koru käsityönä.


"Se voi olla jollekin ehkä järkytyskin, koska sen työn joutuu itse tekemään!"

Itse tekeminen ja todellisen näppituntuman saaminen korun valmistukseen tarjoaa kuitenkin suuria elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Lopputulos palkitsee, mutta myös itse prosessi tuo syvyyttä siihen, miten koruihin suhtautuu: Koruilla on merkitystä, eivätkä ne ole vain yhdentekevää sarjatuotantoa.


Niillä on symbolisia merkityksiä ja arvoa esimerkiksi elämän merkkitapahtumiin liittyen. Korujen avulla ilmennetään ja ikuistetaan tärkeitä ja merkityksellisiä asioita, joiden halutaan kulkevan mukana arjessa tai juhlassa.


"Niin kauan kuin ihminen on tiedostanut olemassaolonsa, on haluttu koristautua."

Menneisyyden jäljet, myös nuoren Brunbergin paperilappunen alkuperäisellä paikallaan pöydän uumenissa, jatkavat elämäänsä Aurumissa. Miten ja miksi paperi oli piilotettu juuri kultaseppämestarin paikalle, jää kuitenkin arvoitukseksi.

 


Kuka?

  • Kultaseppä Valtteri Honkapää

  • Kotoisin Joutsasta, asuu Porvoossa

  • Yrittäjänä Aurumissa 23-vuotiaasta lähtien

  • Ratsastaa, kiipeilee, soittaa bändissä ja kunnostaa vanhaa Land Roveria

  • Kultasepänliike Aurum, Välikatu 3, Porvoo. Avoinna ma–pe 12–17, la 10–14.

Jakson linkit:


Tämän jakson yhteistyökumppani on Shakta Joogakoulu Porvoo.


bottom of page