top of page
  • Writer's pictureSuvi Hanste

Yli eikä ympäri – sopivankokoisia seikkailuja vaaleanpunaisessa kuplassa

Kauhtuneessa kylpytakissa kävelevä nainen lähestyy maaliskuisen harmaana päivänä Hamarin rantatiellä sandaalit loskassa läpsyen, kirves topakasti kädessä ja pipo päässä. Ohikulkijat tervehtivät ja jäävät juttelemaan kanssamme. Olemme matkalla laiturin päässä sijaitsevalle avannolle, jonka pinnalle muodostunutta jäätä hamarilainen Milla Jokisaari alkaa tottunein ottein kirveellä rikkomaan.


"Avantouinti tarjoaa arjen luksusta, se pitää kehon ja mielen tasapainossa."

Avantoon pulahtava entinen maakrapu on löytänyt uuden suunnan onnellisten sattumusten kautta osallistuttuaan seitsemän vuotta sitten naisille suunnatulle purjehduskurssille.


Purjehduskurssi oli Millalle käänteentekevä kokemus. Siitä sai alkunsa dominoefektin kaltainen tapahtumien ketju, jonka myötä Millasta on tullut merellisten elämysten parissa työskentelevä yrittäjä Hamarissa: ”Mereltä löytyy kaikille sopivankokoinen seikkailu”, kuvailee Milla ja painottaa, miten suuri merkitys voi olla pieneltäkin tuntuvilla askeleilla kohti uskallusta, rohkeutta ja onnistumisen kokemuksia.


Keskustelemme Millan kanssa purjehduksen voimaannuttavasta vaikutuksesta, itseluottamuksen löytämisestä ja pelkojen ylittämisestä. Pohdiskelemme myös sitä, millä tavalla erilaiset stereotypiat ja opitut mallit rajoittavat meitä, emmekä välttämättä uskalla tai edes osaa ajatella, mikä kaikki itselle voikaan olla mahdollista.


Maadoittumista merellä


Luonnonelementtinä meri tarjoaa aivan omanlaisensa ympäristön kaikelle tekemiselle ja olemiselle, tunteille ja ajatuksille. Millalle purjehtiminen on parasta mahdollista meditaatiota, irrottautumista ja itsensä ylittämistä: ”Veneessä ei voi kauheasti muuta ajatella kuin purjehdusta, sitä luontoa ja niitä ihmisiä, jotka ovat siinä kanssasi.” Purjehduksella on maadoittava vaikutus. Ihminen on eri tavalla auki ja läsnä, ja on helpompaa löytää yhteys toisten ihmisten ja luonnon kanssa.


"Purjehduksessa saatu itsevarmuus siirtyy muuhun elämään."

Turhat pelot karisevat, oppii luottamaan itseensä ja purjehduksessa saatu itsevarmuus siirtyy koko muuhun elämään. Millan rohkaiseva tarina kannustaa ottamaan askeleita kohti omannäköistä elämää ja löytämään itselleen sopivan seikkailun jo pienistäkin irtiotoista.

 

Sulkeudu kuplaan, avaudu elämälle


Purjehtiessa oppiikin toimimaan yhteistyössä paitsi ihmisten, myös luonnonvoimien kanssa mitä erilaisimmissa olosuhteissa. Kuten sanonta sanoo, ollaan ”samassa veneessä”, irti laiturista, erillään ulkomaailmasta ja arkisista ympyröistä – ollaan siis kuplassa. Kupla on irtiotto, joka tarjoaa vastapainoa tottumuksillemme, oletuksille ja odotuksille. Se antaa mahdollisuuden kokea ja nähdä asioita uudella tavalla, kenties lähestyä oman mukavuusalueensa rajoja, yllättää itsensä ja näin myös laajentaa mukavuusaluettaan.


Milla haluaa tarjota yrityksensä Hamarikuplan kautta kaikille helposti lähestyttävän mahdollisuuden merelliseen seikkailuun, olipa kyse melonnasta, suppailusta tai purjehduksesta.

"Mereltä löytyy kaikille sopivankokoinen seikkailu."

Hyytävän tihkusateen vihmoessa päin näköä hamarilainen paikallisoppaamme kuljettaa meitä pitkin vanhan kalastajakylän rantabulevardia hamarilaiseen sielunmaisemaan, jossa kaikki ei ole niin justiinsa ja jokaisesta harmaastakin päivästä löytyy omat väripilkkunsa ja vaaleanpunaiset kuplansa. Niitä me kaikki silloin tällöin tarvitsemme.


 

Kuuntele ja katsele podcast: Yli eikä ympäri – Milla Jokisaari


Kuka?

  • Yrittäjä Milla Jokisaari

  • Syntynyt Porvoossa, asuu Hamarissa

  • Hamarikupla tarjoaa merellisiä elämyksiä Hamarissa.

  • Harrastuksina mm. mopokisat ja paikallishistoria.

Jakson linkit:


Tämän jakson yhteistyökumppani on Porvoon Hamarinranta.

Comments


bottom of page